Nem hozott fordulatot a közeledés politikája

Amit Putyin akar, azt évekkel ezelőtt nyilvánosság elé tárta. Hogy miért ezt akarja, teljesen mindegy. Putyin veszélyt jelent Oroszország szomszédai számára, és veszélyezteti az európai békét. Ennek megfelelően kell kezelni.

Egy a nyugati kommentárokból, ezúttal HUBERTUS VOLMER tollából az n-tv.de hírportálon.

„A nyugati közvéleményt évek óta foglalkoztatja a kérdés: mit akar tulajdonképpen az orosz elnök? A NATO által beszorítva érzi magát? Nagyobb figyelemre vágyik, a nyugat nem mutatott elég tiszteletet iránta, olyat, amilyet szerinte megérdemelne? Visszaadná országának történelmi nagyságát, visszahozná a Szovjetuniót vagy az egykori cári birodalmat?

Ezek a kérdések nem vezetnek sehová. Teljesen mindegy, hogy Putyin egy őrült nacionalista, vagy egy agresszor, túldimenzionált egóval, esetleg egy hidegfejű kleptokrata? Az a fontos, hogy mit tesz. Idegen országok területeire jelenti be Oroszország igényét, tologatja a határokat, mindezt légből kapott „népirtással”, fiktív történelmi leckékkel igazolná, megspékelve azzal a váddal, hogy a nyugat sem jobb. Hazudik. Miközben a háború elkerüléséről tárgyal, támadást készít elő. Mellékesen a saját országát taszítja katasztrófába. Számára a nyugat ellenség, politikailag, katonailag és kulturális alapon is. És igen, amit Oroszország az elmúlt éjszaka elkövetett, az egy ország lerohanása, nem katonai operáció.

Természetesen a történészek, a pszichológusok és az érdeklődő közvélemény törekvése arra, hogy felkutassa ennek az embernek a viselkedése mögött rejlő motivációt, legitim és izgalmas. A nyugat politikája számára azonban irreleváns. Nem a NATO, hanem Putyin a veszély forrása. Nem az USA provokálta ezt a háborút. Putyin tervezte meg és rendelte el. Ez az Oroszország, Putyin Oroszországa nem lehet többé a nyugat partnere.

Putyin nem teszi lehetővé, amire a nyugat törekedett, hogy megértsék. Ukrajna lerohanásának tanulsága az, hogy Putyinnál a közeledéssel nem lehet fordulatot elérni. Nem fogja az emberi- és a szabadságjogokat, más országok határait tiszteletben tartani csak azért, mert a Német Szövetségi Köztársaság sok gázt vásárol tőle. Vélhetően nem változtat a magatartásán, ha Németország eláll ettől. Nekünk viszont nem kell az ő háborúját finanszíroznunk.

Ennek a háborúnak olyan következményei lesznek, amelyeket ma még nem lehet felmérni. Nemcsak gazdaságilag és politikailag, de biztonságpolitikailag is. A világ más lett. Ezt már 2014-ben, a Krím annektálásakor be kellett volna látni. Most már nem lehet tagadni.” x

Fordította: Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s