Ismét Orbán Viktor lesz Magyarország kormányfője. Sötét lépett, és mattot adott világosnak. Bár a táblán már a nyitó lépésnél feleannyi világos bábú volt, mint sötét, a tisztek csak úgy léphettek, mint a gyalogok, a fehér lónak tiltották a lóugrást, miközben sötétnek minden megengedett volt.

Hiába mondtuk, hogy ez így nem sakk, nem szabad asztalhoz ülni, a most összefogott ellenzék újra átvágta a híveit, a jobb Magyarországról álmodókat, akik elhitték neki, hogy diktatúrában működik a demokrácia, a választások szabadok lehetnek, azokon bárki, még az ellenzék is győzhet.

Nem hitték el, hogy diktatúrában demokráciát játszani nem érdemes, az csak a diktatúra malmára hajtja a vizet. Név szerint valamennyi ellenzéki pártvezetőnek le kellene mondania. Márki-Zaytól Gyurcsányon át egészen Karácsony Gergelyig bezárólag. Mindenkinek távoznia kellene a politikai színpadról.

Maradt-e Magyarországon ember az ellenzéki oldalon, akinek újra el lehet adni, hogy „majd 4 év múlva” ismét, és tuti győzelmi eséllyel megpróbáljuk? Remélem, nincs.

A minimum az lenne, hogy egyetlen megválasztott ellenzéki sem veszi át a mandátumát, és össznemzeti polgári engedetlenséget hirdetve üresen hagyja az egyébként is immár teljesen kiüresített parlament ellenzéki padsorait, hogy a maradékon a saját szégyenére gazdálkodjon Orbán Viktor, hogy legalább ne legyen módja a demokrácia látszatát kelteni újabb négy évig, amit ez idáig a parlamenti ellenzék a jelenlétével lehetővé tett számára.

Persze nem ez lesz. A milliós fizetések és a százmilliárdos párttámogatások megteszik majd a hatásukat, és a Duna partján díszelgő Patyomkin parlamentbe újra indul a parlamenti demokrácia mímelése, így a tényleges hatalom azok kezében marad, akik az ország irányítása mellett lassan annak javait is száz százalékban kisajátították.

Nem kell felelősöket keresni! Nem Márki-Zayn és nem Karácsony Gergelyen múlott, bár sokat tettek a vereségért ők is, a többi ellenzéki vezetővel együtt.

A vereségért az egész ellenzék és a magyar értelmiség túlnyomó többsége tartozik felelősséggel. Azért, amiért ebbe a kilátástalan vetélkedőbe belehajszolták a jóhiszemű választók millióit, akik most letolt gatyával állnak a zárt WC-ajtó előtt, és már nincs hova hányniuk sem. Magyarországról kiveszett a józan ész.

Nem a magyar lakosság veszítette el az ép eszét, hiszen ma sem szavazott kevés választó a Fidesz ellen, hanem azok, akik jól ismerve a választási törvényt, a médiakörnyezetet, az indulók anyagi lehetőségeit, a hatalmon lévők gátlástalanságát, győzelmi esélyt hazudtak a híveiknek.

Nincs értelme tehát egymásra mutogatni, főleg arra hivatkozni, hogy csaltak, hogy a média, az anyagi lehetőségek, és így tovább, mert ezt évek óta tudta mindenki, tehát el sem kellett volna indulni ilyen feltételekkel a választáson. A bojkottért kiáltottunk jó párán már 2014 előtt is, de süket fülekre találtak az észérvek.

Diktatúrában, ahol nincs demokrácia, szabad, független sajtó, jogállamiság, jogbiztonság, ahol egy szűk csoport kezében van a törvényhozó és a végrehajtó hatalom, a közmédia és az igazságszolgáltatás döntő hányada, ott felesleges demokráciáért kiáltani, demokratikus szabályokkal kormányváltás hazudni, ott harcolni kell. Politikai és minden egyéb eszközzel.

Ha a magyar vezető értelmiség és a társadalom progresszív többsége nem határozza el, hogy végre kezébe veszi a saját országa ügyét, hogy megemeli a terebélyes hátsóját, és kimegy az utcára, ha kell, felmegy a barikádra, akkor marad minden a régiben. És ez nem egyszerűen rossz lesz mindenkinek, de tragikus, a Fideszre szavazóknak is.

Orbán és családja, barátai és vazallusai kezében marad egy – ma még – földrajzilag európai ország. Az 1990-ben indult mese vége népmesei. A felcsúti ember boldogan él, eszméi is uralkodni fognak, míg meg nem hal. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s