Kedves Gábor!

Horn Gábor interjú

Mint vezető magyar értelmiséginek felhívnám a figyelmedet arra, hogy a 2022-es parlamenti választások tétje nem az volt, hogy bemennek-e a mandátumot szerzett ellenzékiek a parlamentbe, vagy inkább kívül maradnak, hanem Orbán és rendszerének leváltása.

Mivel ez nem sikerült, helyette Orbánnak lett kétharmada. A beülni vagy nem beülni kérdésre az egyetlen helyes válasz a nem beülni.

Néhányan előre szóltunk, hogy demokratikus úton, parlamenti választásokkal az orbáni diktatúrát leváltani nem lehet, de te, kedves Gábor és még sok vezető magyar értelmiségi, odaálltatok a pártok mellé, és azt közvetítettétek a politikához nem értő választói tömegeknek, hogy de igen, lehet.

Ezzel becsaptátok a választókat, alaptalan reményeket ébresztettetek és elfecséreltétek több millió jóhiszemű ember energiáját, visszaéltetek a bizalmukkal. A pártokat nem sorolnám ide, mert ők őszinték voltak, mára látványosan kiderült róluk, hogy csak a parlamenti helyekért hajtottak, a másfél milliós fizetésért, a képviselőséggel járó privilégiumokért, a százmilliós párttámogatásért, egyszóval a saját egyéni érdekeik megvalósításáért.

Ti azonban, kívülállók, meggyőződésből voltatok idióták, és meggyőződésből csináltatok hülyét magatokból és az ellenzéki választókból, és te most ezt folytatod, amikor arról beszélsz, hogy pont a választók bizalma miatt (amit eljátszottatok) be kell ülni a megválasztott ellenzékieknek a parlamentbe.

Hát azt gondolom, hogy az erről folyó vitának nagyjából annyi értelme van, mintha arról szólna, hogy az ellenzéki politikusoknak el kell-e menniük a váci búcsúba, kell-e ott tükörszívet lőni hurkapálcikáról, megbabrált légpuskával. Mert ha a parlament helyett a váci búcsúban verné az idejét az ellenzéki tábor, akkor pont ugyanolyan hasznos lenne, mint ha beül az országgyűlésbe.

Pontosabban: hasznosabb lenne, mert legalább nem keltené azt a látszatot, hogy Magyarországon parlamenti demokrácia van, választások voltak, ahol az ellenzék veszített, és képviselői majd a parlamentben képviselik a választóik akaratát.

Magyarországon nincs parlamenti demokrácia, az országgyűlés működése kidobott pénz, értelme csak annyi, hogy legitimálja Orbán Viktor egy személyben hozott döntéseit, tehát kizárólag Orbán Viktor érdekeit szolgálja, senki más érdekeinek képviseletére, a kormány ellenőrzésére totálisan alkalmatlan, vagyis a szeméten a helye. Ha nem állna műemléki védelem alatt, le kellene bontani azonnal.

Azzal kapcsolatban, kedves Gábor, hogy a bukásban részt vevő pártok elnökeinek egy ekkora zakó után le kellene mondaniuk – szerinted –, de persze be kellene ülniük a parlamentbe, hiszen megválasztották őket – szerinted –, az a véleményem, hogy valóban le kellene mondaniuk, de nem a vereség, hanem az indulás miatt.

Neked viszont, kedves Gábor! A választások előtt képviselt és totális zakóhoz vezető álláspontod miatt nem lemondanod kellene, mert nincs miről, hanem el kellene hallgatnod. Legalább egy jó időre. Minimum addig, amíg elfelejtjük, amiket a választások előtt az esélyekről és a helyes stratégiáról voltál kedves a nagyközönség elé tárni.

Magyarország azonban – ahogyan ti is mondani szoktátok – következmények nélküli ország. Miért pont a magyar liberális-baloldali és egyéb polgári ellenzéki oldal lenne másmilyen? Lehet három év múlva újra próbálkozni és biztos előrejelzéseket adni választási műsorokban az ellenzék esélyeiről, okos tanácsokkal ellátni jelöltjeiket.

Pont mint a viccbeli rabbi, aki számos, a libák pusztulását meggátoló, de eredménytelen tanácsa után sajnálattal veszi tudomásul, hogy a hittársa minden libája megdöglött, pedig lett volna még számára vagy féltucat jó tanácsa arra, hogyan lehet ezt elkerülni.

Még csak annyi: a csúfos vereséget szenvedő ellenzékiektől – szerinted – még annyi sem tellett, hogy a választás éjszakáján egy színpadra álljanak a vereség nagyságáért sokat tett Márki-Zay mögé. Mert ugye ha ott álltak volna, az egészen más lett volna. Pedig egészen más és sokkal jobb az lett volna, ha már a választási kampány elején kihátrálnak Márki-Zay mögül. A legjobb, ha el sem indulnak.

Mi lett volna, ha el sem indul az ellenzék a választás körülményei, a közmédia állapota és a sajtószabadság hiánya miatt? Akkor is pont olyan parlamentje lenne Orbánnak, amelyben azt csinál, amit akar, csak azt nem mondhatná róla, hogy az egy demokratikus választás eredménye. Nem hazudhatná, hogy Magyarországon parlamenti demokrácia van, hogy ő képviseli a legitim többség véleményét.

Kedves Gábor! Reméljük, be fogsz lépni Márki-Zay Péter alakuló pártjába. A 2026-os választások éjszakáján büszkén fogsz ott állni Márki-Zay mögött, tisztességgel és egyenes derékkal viselve a soros választási kudarcot, megmutatva, hogy milyen egy igazi magyar értelmiségi. x

Zsebesi Zsolt

Az ellenzék a parlamentbe vagy inkább a váci búcsúba menjen? – nyílt levél Horn Gábornak” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Kedves Zsolt! Én egy nem nyugdíjas, nem leszázalékolt, de “multimorbid” beteg vagyok. Személyes véleményem,hogy Márky – Zay- Pééter, bármilyen tisztességes, becsületes ember is, nem a megfelelő arc az ellenzék vezetésére. (Köszönhető ez persze a “main stream” média összelejárató kampányának) Valójában nem tudod, ki lenne alkalmas rá….Konrkrétan azt tapazstlom magam körül, hogy aki értelmes, és megteheti, azaz minimum a középréteg, az elfelé igekszik az országból. Nem fogalakozik poltikával, ami nagyon nagy hiba, de érthetőek a szempontjaik. (Itt most nem a már külfödön élő és dolgozó magyar állampolgárokr gondolok.) Szándékosan írtam állampolgárt, mert a “magyar ember”.fogalma számomra értelmezhetetlen.
    Összefoglalva meglátásom szerint az ország egy lefelé húzó örvénybe került, (hú, de újat írtam! Bravó magamnak+),
    rövidre zárva pedig az lesz a vége, hogy
    “Az utolsó csukja be a kaput” A száját már korábban befogták…üdvözlettel és tiszteletttel: NyaNya

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s