A brit kormányfő lemondott, bár – saját megítélése szerint – nagyon jól vitte a birodalom ügyeit, és szerinte Nagy-Britannia virágzásnak indult a Brexit után. Ebből ugyan semmi sem igaz, de nem ez a figyelemre méltó, hanem az, hogy a szigetországban a kormányfőt és a kormányzó párt vezérét a saját pártja buktatta meg. Miért nem fordulhat elő ugyanez Magyarországon, ahol, az angliai helyzettel paralel, senkinek eszébe se jut, hogy Orbán Viktort az ellenzéke győzheti le.

Ahogy a brit kormányfőnek, a magyarnak is hittek az emberek, amikor előbbi virágzó országot ígért nekik az EU elhagyása után, míg utóbbi megsúgta magyarjainak, hogy az EU-n kívül is van élet, és elhitette velük, hogy az ország virágzásnak indul, mert sorompóba szállt az IMF-fel, az Európai Unióval, saját pártcsaládjával, az Európai Néppárttal, a NATO-val, Berlinnel, Londonnal, Párizzsal és Washingtonnal, úgy általában a nyugattal, és elindította úgynevezett keleti nyitás politikáját, ami fentiekkel szemben Moszkvát és Pekinget tette meg Magyarország stratégiai partnerének, kínai egyetemet tervezve Budapestre és orosz atomerőművet Paksra.

A két demagóg és hazug néptribün abban teljesen egyforma, hogy sok szépet ígértek, de abból semmit sem valósítottak meg. Éppen ellenkezőleg. Ahogy Nagy-Britannia, úgy Magyarország vezetője is letolt gatyával áll országa tornyosuló problémái előtt, miközben a 3. világháború kitörése reális lehetőséggé vált, egy világméretű recesszió árnya vetül az iparilag legfejlettebb országokra, egy példátlan pandémia következményeivel megterhelve, amelyet mindkét ország kormányfője szinte minden más ország első emberét alulmúlva vezényelt le.

Angliában tömegek számára reális veszéllyé, sőt sokak számára valósággá vált az éhezés, a megfizethetetlen rezsi. Magyarországon a rég nem látott sebességű pénzromlással és az elszabadult infláció rémével kell szembenézniük az embereknek.

Anglia az EU elhagyása után egyedül maradt a problémáival, és a nem teljesen százas kormányfőjével. Magyarország ugyancsak magára maradt a szellemi és anyagi nyomorával, enyveskezű, szélső jobboldaliakkal és neonácikkal parolázó Orbánjával, aki mára mindenkit, aki hivatalosan a szövetségesünk, az ellenségünkké tett, akik pedig a szövetségeseink ellenségei, azokat a barátunkká emelte, szolgálja és védi őket ellenségeikkel, vagyis Magyarország szövetségeseivel szemben.

De innentől már csak különbségeket látunk a két országot egybevetve. Angliának van egy megkoronázott királynője, aki az ottani egyház feje. Magyarországnak egy koronázatlan királya van, aki nem feje egyetlen egyháznak sem, de mégis a kezéből eteti valamennyit, akik szóval vagy hallgatással fizetnek ezért. Az angol koronás nem szól bele a kormány munkájába, a magyar koronázatlan nem hagyja, hogy bárki beleszóljon a kormányzati munkájába.

A brit kormányfőt a pártja választja meg a párt első emberének és kormányfőnek, és váltja is le, ha úgy látja, hogy ez a párt érdeke. A magyar miniszterelnök maga dönti el, hogy ki lehet a párt tagja, ott milyen pozíciót tölthet be, ki lehet a párt színeiben képviselő. Az angol konzervatívoknak van választott elnökük, és – ha választást nyernek – ő a kormányfőjük.

A magyar Fidesznek tulajdonosa van. Orbán Viktornak hívják. Övé a párt és a pártkassza, a pallosjoggal (ispánsággal) és az első éjszaka jogával együtt. A párt mellett övé az ország is, melynek egyes javairól időnként átmenetileg lemond vazallusai javára, akik azonban csak az ő útmutatásai szerint élvezhetik kiváltságaikat és gyarapíthatják szolgálataikért elnyert jószágaik számát.

A koronázott angol királynőnek alattvalói vannak, akik szabad polgárok, és javaikhoz a királynőnek semmi köze nincsen. A koronázatlan magyar királynak csak alattvalói vannak. Aki polgár akar lenni, az Angliába költözik, hogy ott a királynő alattvalója lehessen. Akik maradnak, és javakat szeretnének szerezni, jószágaikat szaporítani tervezik, azok a koronázatlan előtt hűségesküt tesznek, a szolgálatába állnak, hogy hosszú életűek legyenek a földön. A koronázatlan földjén.

Angliában rosszul mennek a dolgok. Ezért pártja leváltotta a kormányfőt. Azok, akik korábban megválasztották. Magyarországon is rosszul mennek a dolgok, ezért ismét megválasztották azt az embert kormányfőnek, akik a kudarcokért felelős, viszont ő leváltotta azokat a tehetségteleneket, akiket ő nevezett ki a posztjaikra, hogy újabb tehetségteleneknek és puha gerincűeknek adjon lehetőséget arra, hogy azt tegyék, amit parancsol nekik, és ha bekövetkezik az újabb kudarc, kitüntethesse és leválthassa őket.

Boris Johnson Ukrajna mellé állt, amikor azt Oroszország megtámadta, és fegyvereket küld Kijevnek, hogy védekezni tudjon az oroszok ellen, és abban bízik, hogy a végső győzelem Ukrajnáé és az őt támogató nyugati hatalmaké lesz. Orbán Viktor Oroszország mellé áll Ukrajnával szemben, amikor nem szállít fegyvereket annak, sőt azt sem engedi, hogy területén keresztül mások segítsenek fegyverekkel az ukránoknak. Nyíltan hirdeti, hogy Ukrajna esélytelen, és rossz viszonyt ápol Ukrajna vezetésével. Farizeus módon arról szónokol, hogy a háborút támogató nyugattal szemben békepárti, pedig csak az oroszok csicskása. Csak hogy nevén nevezzük a gyereket.

Míg Boris Johnson már megbukott, a saját párttársai buktatták meg, addig Orbán Viktor még nem bukott meg, helyette az ország áll bukásra. Tekintettel arra, hogy a fideszesektől, bábuktól és gerinctelen szolgáktól nem várható el, hogy leváltsák az országot csőd felé kormányzó koronázatlan királyukat, ellenzék pedig átmenetileg nincs, miután vezetőjük és kormányfőjelöltjük leváltotta őket, az Orbántalanítás, az ország megmentése az utca emberére maradt.

Az utcáink viszont üresek, a flasztert felszedni és barikádot építeni senkinek nincs érkezése, egyébként is rohadt meleg van, ilyenkor magyar ember nem csinál forradalmat. Vagyis, az 1:0-ás és a 4:0-ás győzelemmel – a nemzetek ligájától eltekintve – mindenben rosszabbul állunk Angliánál. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s