Magyarországon az írástudók legkedveltebb foglalkozása a politikai elemzés. Mindenki tudja, hogy ki és miért bukott vagy nyert a legutóbbi választáson. A legjobban azok, akik politikusként régen megbuktak, vagy már a pártjuk is csak mikroszkóppal érzékelhető.

E csoportosulás legújabb ásza Vona Gábor, akit jó régen kipenderítettek a pártelnöki fotelből, a Jobbik éléről, de említhetnénk Kuncze Gábort is, aki a humorán kívül mindent, így főleg politikai jelentőségét, de még a pártját is évekkel ezelőtt elveszítette.

Aki az Index hasábjain öt pontba szedi az egy pontot is csak jó szándékkal megérő politikai elemzését, azt Vona Gábornak hívják. Ő a Jobbik néppártosodását elindító politikus, aki elsőként bukott meg ezzel a halott ötlettel, és azóta a fideszes Index jóvoltából az ország első számú politikai elemzőjévé avanzsált, bár számtalan írásában eddig nem jutott ötről a hatra, öt nagyon cizellált pontról, mondjuk, legalább hat pontra. Bár azt kétségtelenül sikerült bebizonyítania, hogy a partvonalon kiabáló kerekesszékes drukker is jobban rúgná, ha labdát kapna, mint a pályán lévő játékosok bármelyike.

A szélsőjobbos pártoknak, mint amilyen a Jobbik volt (van, lesz?), halála a nyitás középre. Vagy – ahogy Vonáék ezt elnevezték – a néppártosodás. Ezzel ugyanis azt veszítik el, ami a létük alapja, a szélsőséges, nemegyszer homofób, rasszista, ultranacionalista, neonáci, neofasiszta gondolkodású, aktív híveiket és választóikat, de előéletük miatt széles támogatást középen nem tudnak szerezni.

Egyelőre ugyanis Európa legtöbb szélsőjobbos pártok által is bejátszott politikai pályáin a szélsőjobb rendre kisebbségben van a hagyományos néppártokkal, a feltörekvő zöldekkel és egyebekkel szemben, nagy részük a „néppártosodás” tüzével játszik, és az ezzel kapcsolatos vita nyomán rendre szét is szakad, a közép és a szél egyesítésének lehetetlensége miatt.

A jobbik is rálépett erre a lejtőre. Tegyük hozzá, hála annak a drága atyaúristennek. A Jobbik mára a szélsőjobb pártjából pragmatikus NER-párti szervezetté szelídült, megélhetési politikusokkal, akik a parlamenti semmittevésért Orbán Viktor kegyeiből az általa megemelt gázsiért, vagyis jó kis állami pénzen fenntarthatják a pártjukat és a saját felső polgári egzisztenciájukat a hatalom, a parlamenti többség megszerzésének a legkisebb esélye nélkül.

A Jobbik egyelőre három párttá osztódott. Először jött a Mi hazánk, most pedig Jakab, miután kiebrudalták a Jobbikból, létrehozta a Nép Pártját. Azt lehet tehát mondani, hogy igazi verseny alakult ki a szélsőjobbon, mivel ott a kormányzó Fidesszel együtt immár hárman vindikálják maguknak a szélsőjobbos vezető szerepet. (Közben mindhárman néppártnak akarnak látszani.) A Jobbikból kiszakadt két párt jó pénzekért, parlamenti pozíciókban, kényelmes nagypolgár életet élve, csekély – túlnyomó részt a Fidesz hatalmon maradását szolgáló – ellenszolgáltatások fejében kellemesen lébecolhat.

Vonának egyébként már régen publicistának kellett volna állnia, mivel – nem a durvaságában, hanem – a tolla fényességében Bayer Zsoltra hajaz, aki – amikor nem káromkodik és mocskolódik – egészen jó magyar mondatokat képes összerakni, ha eltekintünk az írás tényleges tartalmától vagy tartalmatlanságától. Vona az egyik leginkább figyelemre méltó szózsonglőr az egyébként gyenge magyar felhozatalban, mindjárt Bayer Zsolt után.

Vona abban is hasonlít Bayerre, és másokra is a magyar „politikai publicisták” előkelő sokaságában, hogy az ország egyik legnagyobb problémájának Gyurcsányt tartják, egyformán és nagy lelkesedéssel gyurcsányoznak, amivel ékes bizonyítékát adják annak, hogy fogalmuk sincs a parlamenti demokráciáról, bár rendre arra hivatkoznak.

Gyurcsány – aki ugyancsak egy pártelnöki székből katapultált és lett egy másik párt elnöke – ugyanis kizárólag azzal a jogával él, amivel Toroczkai a Mi hazánkban, vagy Jakab a Nép Pártja élén, vagy Orbán a saját Fidesze elnöki székében, hogy állampolgári jogon bárki alakíthat pártot, olyan is, aki korábban másik párt tagja és akár elnöke volt, jelentőségét ugyanis a reá adott szavazatok szabják meg.

Na már most: lehet – és úgy látszik, kell is – a politikai színpad minden oldalán gyurcsányozni, bár azzal semmit kezdeni nem lehet, hogy az ellenzék legnagyobb pártja Gyurcsány DK-ja egészen addig, amíg a többiek fel nem nőnek hozzá, vagy újak nem jönnek létre nagyobb támogatottsággal.

Úgy tűnik, hogy aki nem egy versenyképes új ellenzéki párt hiányában, hanem Gyurcsány politikai szerepvállalásában látja a magyar ellenzék sorozatos fiaskóját, kizárólag az lehet Magyarországon mértékadó politikai elemző. Aki nem, az Gyurcsány szekerét tolja. (Bár az sem tilos. Azt hiszem.)

Amit az ellenzék és a kormánypárt követel, hogy tudniillik Gyurcsány önként lépjen le az ellenzéki verseny dobogójának legfelsőbb fokáról, hogy oda más állhasson végre, az ugyanaz, mintha valaki megkérné az éppen regnáló világbajnok úszónkat, hogy adja át a helyét a második vagy harmadik helyezettnek, mert személye akadályozza ezek esélyeit az első helyre.

Amíg Gyurcsánynak hívei és szavazói vannak, joga van sikeresnek és/vagy hülyének, egyesek számára antipatikusnak lennie. Ahogy az úszó is addig áll a dobogó tetején, amíg ő úszik a leggyorsabban. Ennyi. Ezzel a jogával él folyamatosan Orbán Viktor is.

Végül, de nem utolsó sorban: Magyarország nem áll egyedül azzal, hogy a kormánypárt vagy az ellenzék akkor veszít csak, ha saját magát veri meg. Ezt a 2022-es választáson (ami persze minden volt, csak fair, szabad és demokratikus nem) az ellenzék ékesen bizonyította. Most abban reménykedik, hogy ugyanezt lesz olyan kedves megtenni négy éven belül a Fidesz is. Nem túl reális és biztató perspektíva az ország számára, de jobb egyelőre nem látszik. Bár – állítólag – a Gyurcsány készül valamire. x

Zsebesi Zsolt

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s