Miközben a világ nagy része több éves orosz-ukrán háborúval és egy Moszkvát politikai és gazdasági embargókkal elszigetelő nyugati politikával számol, jövő héten a paksi atomerőműben az orosz Rosszatom megkezdi két új reaktor építését. Ez egyenlő a halálos orosz ölelés betonba öntésével, a nyugati szövetség és az alapvető magyar nemzeti érdek elleni súlyos merénylettel, ami nem maradhat és nem is marad megtorlatlanul.

A magyar közvéleménynek tisztában kell lennie azzal, hogy a mai nemzetközi helyzetben, amikor Oroszország aljas területszerző háborút folytat Magyarország szomszédságában, ukránok ezreit öli halomra, fittyet hányva a legalapvetőbb humanitárius normákra, a nemzetközi jogra, az eddig is bűnös orosz-magyar viszony fenntartása és egy rendkívül kényes fejlesztés, egy atomerőmű sorsának orosz építőkre bízása több mint felelőtlenség, mert bűncselekmény, hazaárulás.

A legkevesebb, amit valamennyiünknek meg kell tennünk, hogy minden lehetséges legális és illegális eszközzel tiltakoznunk kell az építkezés megkezdése ellen, amibe beletartozik a munkálatok fizikai megakadályozása és akár az ellene folyó szabotázs is. Nincs olyan nemzeti érdek, amennyiben Orbán Viktor hatalmon maradása nem az – és nem az -, ami indokolná az építkezés megkezdését. Magyarországnak követni kellene a finn példát, és azonnal fel kellene mondania az oroszokkal kötött szerződést, amelynek meg sem kellett volna születnie.

Bár a nyugati világ de jure még nem, de facto azonban már háborúban áll Oroszországgal. Beleértve az Európai Uniót is, amelynek 27 tagországa közül 25 fegyverszállítással is támogatja Ukrajna honvédő háborúját, és teljesen egyértelmű, hogy a civilizált világ, az Egyesült Államok vezetésével, a NATO részvételével nem számol orosz győzelemmel Ukrajnában, de amennyiben ez megtörténne, soha nem fogja elfogadni Oroszország megváltozott határait, ami gyakorlatilag egyenlő az Oroszország elleni meleg, de minimum a hidegháborúval.

Az ukránokat fegyverrel nem támogató két uniós tagország közül az egyik a semleges Ausztria, amely saját alkotmánya betűje szerint és a semlegességét garantáló nemzetközi kötelezettségvállalások szellemében jár el, amikor – bár élesen elítéli az orosz agressziót Ukrajna ellen – nem vállal szerepet Kijev fegyveres támogatásában. A másik Ukrajnát nem támogató ország Magyarország, amely – szemben Ausztriával – nemcsak az EU, de a NATO tagja is.

Ezt az eddig is elhibázott és erkölcstelen magyar politikát koronázza meg, hogy a világban zajló életveszélyes folyamatokat semmibe véve a magyar kormány kitart az oroszok paksi szerepvállalása mellett, miközben látja, hogy Moszkva atomfegyverrel fenyegetőzik, európai fővárosok elleni atomtámadásokat helyeznek kilátásba felelős orosz politikusok, hogy az orosz hadsereg atomerőművek támadásával és ezek esetleges felrobbantásával zsarolja Európát és az egész világot.

Magyarország és állampolgárainak egy jelentős számú, elhülyített hányada augusztusi tűzijátékkal szórakoztatja magát, az ország külügyminisztere orosz állami kitüntetéssel a mellén pipiskedik Moszkvában, különleges elbánásért, plusz gázért kuncsorog, folyamatosan az Oroszország elleni embargó megtorpedózásán fáradozik, miközben az üres magyar államkassza feltöltése, 11 ezer milliárdnyi uniós pénz megszerzése érdekében, az államcsőd elkerüléséért fűt-fát megígér Brüsszelben.

Orbán Viktor az alaptörvénybe foglaltatta, hogy az anya nő, az apa férfi. De azt az evidenciát elfelejti, hogy egy ember hatalmon maradása, akár nő, akár férfi, mindegy hogy anya vagy apa, nem egyenlő a magyar nemzeti érdekkel. Nem számol azzal, hogy mindenütt szeretik az árulót, de sehol nem becsülik.

A magát nagy magyarnak hirdető kormányfő igyekszik nem gondolni arra sem, hogy az ebül szerzett jószág ebül vész el. Hogy hamarabb utolérni a hazug embert, mint a sánta kutyát. A fák nem nőnek az égig, és aki szelet vet, vihart arat. Van még számos nem dakota, de magyar mondás is arra, amit országa és népe ellen elkövet.

A nálunk jobban szervezett és gazdagabb nyugati országok az orosz gáztól meglévő akármilyen mértékű függőségük ellenére meg fognak birkózni annak hiányával, még ha polgáraiknak ki is kell lépniük a komfortzónájukból.

A szegény és nyugati szövetségesek nélkül maradt, azok ellen politizáló magyar kormány viszont ha fejre áll, akkor sem lesz képes megbirkózni a következő évek gazdasági és biztonsági kihívásaival az EU és a NATO nélkül. Moszkvára számítani annyi, mint fuldoklóba kapaszkodni. Orbán kezében hagyni az ország vezetését annyi, mint drogfüggő kezébe adni a gyógyszertár kulcsát. Öngyilkosság. x

Zsebesi Zsolt

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s