Rossz hírt kapott Orbán. Olaf Scholz német kancellár uniós reformokat sürgető programbeszédet tartott hétfőn a cseh fővárosban, ahol kiállt az EU többségi döntéshozatali mechanizmusának kiterjesztése és amellett, hogy az uniós kifizetéseket össze kell kapcsolni a tagországok jogállamiságának helyzetével.  

Scholz, aki Prágában az orosz-ukrán háború árnyékában, a télre várható európai energetika válság előtti utolsó órában beszélt, leszögezte: nem lesz kompromisszum sem Magyarország, sem pedig Lengyelország esetében. Az EU csak akkor fizeti ki a két országnak járó uniós pénzeket, ha Budapest és Varsó maradéktalanul teljesíti az európai normákat a saját jogrendszerében és politikai gyakorlatában.  

Az EU bővítése kapcsán a kancellár úgy vélekedett, hogy mind Ukrajnának, mind Georgiának és Moldáviának, valamint a nyugat-balkáni országoknak a közösségben a helye, azzal, hogy minden új tag esetében szigorúan meg kell követelni a jogállamiság megfelelő szintjét.   

A német vezető szerint az Európai Parlament szerepét is újra kell gondolni, mégpedig abból az alapelvből kiindulva, hogy az ott mandátummal rendelkező választott európai képviselők beleszólása növekedjen a közös európai politika formálásába.  

A német kancellár egyben közös uniós védelmi politikát, szorosabb európai katonai együttműködést sürgetett egy, a feladata ellátására alkalmas európai közös főhadiszállással. Egyben felajánlotta, hogy országa kész a vezető szerepre egy a kelet-európai és az észak-európai térség légvédelmét ellátó rendszer megteremtésében és üzemeltetetésében.  

Végezetül Scholz kitért arra is, hogy napjaink alapvető kérdése, hol húzódik a határ a szabad társadalmakat tömörítő Európa és az “új imperialisták és autokraták államai” között.  

A beszéd amennyire rossz hír Orbán rezsimjének, olyan jó hír Magyarországnak, mivel azt jelenti, hogy Németország – minden korábbi kétséges politikai magatartása ellenére – Magyarország esetében ki akar tartani az EU elvi álláspontja mellett, azaz nem enged a jogállamiság kritériumaiból.  

Ez akkor is kedvező számunkra, ha egyben azt is jelentheti, hogy nem érkeznek meg az EU kifizetések a közeli jövőben, ezzel komoly gazdasági nehézségeket okozva a kormánynak, de a magyar lakosságnak is. 

Magyarország közép- és hosszútávú érdekeit, a magyar nép jövőjét nem a gyors uniós pénzügyi mentőcsomag garantálja. Az csak Orbán túlélését és az uniós pénzek államilag fedezett rapid lenyúlásának folytatását teszi lehetővé.  

Az egyetemes magyar érdek az, hogy Orbánt változtatásra kényszerítse Brüsszel, ha pedig ez nem sikerül, akkor színvallásra, ami elég világosan megmutatná a magyaroknak, hogy a jelenlegi politikai kurzus valójában nem értük, hanem saját túléléséért harcol immár a világ minden frontján, nem csak Brüsszelben. x

Zsebesi Zsolt 

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s