A világ az orosz-ukrán háború gazdasági következményeinek enyhítésén, a világgazdaság talpon tartásán fáradozik, miközben pénzzel és fegyverrel támogatja az orosz agresszió áldozatául esett Ukrajnát, vigyázva, hogy az orosz elnök esztelen, antihumánus háborús kalandja ne terebélyesedjen világháborúvá.

Az orosz agresszióval szemben példátlan nemzetközi összefogás jött létre. Az EU, az iparilag legfejlettebb országok, köztük az Egyesült Államok, az ENSZ tagországainak döntő többsége elítéli az orosz agresszort, kiáll Ukrajna mellett, és pénzzel, hadi felszereléssel támogatja honvédő háborúját Moszkva túlerejével szemben. Történelmi szégyenünk, nehezen lemosható gyalázatunk, hogy hazánk nincs az Ukrajnát tevőlegesen támogató országok között.

Magyarország kormányfője a világ szinte valamennyi felelős politikai vezetőjétől eltérő, erkölcsileg védhetetlen és a magyar nemzeti érdekeket lábbal tipró, Magyarországnak az Európai Unióba és a NATO-ba tömörült szövetségeseinek érdekeit és céljait eláruló politikát folytat, amikor nem szállit fegyvert, sőt területén nem enged át Ukrajnának szánt fegyvereket, folyamatosan támadja a nyugati szövetségi rendszerek által kidolgozott oroszellenes szankciós politikát.

Magyarország, vétójogával élve, számos Moszkvát elítélő uniós határozatot és intézkedést megvétózott már eddig is, bár nem volt bátorsága a rajta kívül mindenki által egyhangúlag elfogadott 7 szankciós csomag ellen vétót emelni. Tette ezt annak folyamatos hangoztatása mellett, hogy az oroszellenes szankciók több kárt okoznak a szankciót támogató országoknak, mint amennyit az agresszor Moszkvának.

Ez egyrészről nem igaz, másrészről a szankciók okozta nehézségek a többség által felvállalt ára annak, hogy megálljt parancsolhassanak Oroszországnak, amely egy szuverén európai országot támadott meg, annak lakosságát és városait pusztítja, Ukrajna területének egyes részeit minden jogalap nélkül az Orosz Föderációhoz készül csatolni, az ezt elfogadni nem hajlandó országokat és az Ukrajnának pénzügyi és fegyverek szállításával segitő államokat atomfegyverrel fenyegeti.

Magyarország olyan ország, amely Oroszország pártján áll, amellyel szemben a világ túlnyomó része, a világ gazdasági és katonai potenciáljának döntő hányada gazdasági háborút folytat, Moszkva teljes politikai és gazdasági elszigetelésére törekszik, mindent megtesz azért, hogy Oroszország az általa megtámadott Ukrajnát ne tudja legyőzni, területét ne foglalhassa el, ne csatolhassa Oroszországhoz, lakosságára ne kényszeríthesse az orosz állampolgárságot.

Az EU és a nyugati országok vezetőinek mindegyike, az úgynevezett V4-ek vezetői is tisztában vannak azzal, hogy az oroszellenes szankcióknak gazdasági ára van. Magas energiaárak, recesszióközeli gazdasági visszaesés, az életszínvonal csökkenése, mégpedig nemcsak azokban az országokban, amelyek függnek vagy függtek az orosz olajtól és gáztól, de szinte a világon mindenhol. Mégis egységesen kiállnak a szankciók mellett, sőt azok szigorítását tervezik.

Nem úgy a magyar kormány. Egyedüliként a fejlett, demokratikus nyugati világban, egyetlen uniós és NATO tagországként politikájának sarokkövévé tette az oroszellenes embargó megszüntetésének követelését, amivel teljesen elszigetelte magát nemcsak a saját szövetségesei körében, de az egész civilizált világban, szembemegy nemcsak Brüsszellel, de Párizzsal, Berlinnel, Londonnal, de Washingtonnal is. Tapsot ezért a magatartásáért egyedül Moszkvától kap.

Teszi ezt akkor, amikor a háború következtében várható világgazdasági visszaesés és a saját elhibázott rablógazdálkodása, példátlanul korrupt állami költekezése miatt a legkevésbé képes ellenállni a nemzetközivé dagadó válság következményeinek.

Teszi ezt akkor, amikor az ország inflációs spirálba zuhant, a forint példátlan mélyrepülésbe kezdett, amikor a magyar lakosság a korábban mesterségesen leszorított energiaáraknak már a részleges felszabadítása miatt is reménytelen helyzetbe került.

Teszi ezt akkor, amikor a magyar kormány fűt-fát ígérve kanosszát jár Brüsszelben az EU-támogatásokért, melyeket a magyar demokrácia deficitje, az uniós normák lábbal tiprása és a példátlan magyar korrupció miatt joggal tartanak vissza.

Ebben a tragikus és robbanásveszélyes helyzetben próbálja megfúrni Orbán Viktor nevetséges nemzeti konzultációjával az EU szankciós politikáját, amivel sem országának, sem az EU-nak nem használ, egyedül Moszkva agressziós politikáját támogatja, amikor álságosan a magyar álláspontot a béke mellettinek nevezi, a nyugati világ egészének fellépését Oroszországgal szemben pedig a háború fenntartására és kiterjesztésére irányulónak hazudja.

Orbán Viktornak egy újabb magyar történelmi katasztrófát előrevetítő álláspontja teljesen hibás helyzetfelmérésen alapul, már amennyiben elhiszi azokat az elmeháborodott állításokat, amiket maga tesz a szankciókkal, Magyarország helyzetével, a szövetségesei céljaival, az orosz-ukrán háború várható kimenetelével, a nyugat erre vonatkozó álláspontjával és lehetőségeivel kapcsolatban.

Ha állítása igaz, és a 146 millió lakosú Oroszország anyagi és emberi tartalékai végtelenek, ahogyan azt Orbán hétfőn a parlamentben állította, akkor a másik oldal, nevezetesen az EU és a NATO tagországok anyagi és embertartalékait minek nevezzük?

Az orosz GDP 1,48 billió dollár. Kalifornia szövetségi állam GDP-je az USA-ban ennek több mint kétszerese (3,1 billió dollár). De Texas és New-York államoké is nagyobb, mint az orosz GDP (1,7 és 1,78 billió dollár). Oroszország a GDP alapján felállított világranglista 11. helyezettje, az USA az első 20 billióval, a 14 billiós Kína előtt.

Oroszország előtt van még 4 uniós tagország (Németország (3,87), Nagy-Britannia (2,67), Franciaország (2,63), Olaszország (1,89), de az ugyancsak nyugathoz tartozó Japán a harmadik helyen (5,06), vagy éppen Kanada (1,64 billió dollár) és Dél-Korea (1,63 billió). Oroszország éppen csak megelőzi Brazíliát (1,44 billió dollár).

A fenti adatok az anyagi lehetőségekre utalnak, amelyek – Orbán szerint – Oroszország esetében végtelenek. De akkor mit mondjunk a másik oldalon felvonultatott csapatról, az USA-val és Nyugat-Európával, Japánnal és Kanadával együtt? Az emberanyagról pedig csak annyit, hogy egyedül az USA lakossága 330 millió az orosz 146-tal szemben, és akkor a 125 milliós Japánról vagy az EU és Nagy-Britannia 500 millió lakosáról ne is beszéljünk. Akkor az ő lehetőségeik hányszor végtelenebbek?

A számok tükrében, mennyire esélytelen Ukrajna a maga 43 millió lakosával, ha mögötte áll az Egyesült Államok, az EU, Nagy-Britannia, Japán, Kanada a maga gazdasági erejével és közel egymilliárdnyi lakosával? Már Montecuccoli megmondta, a háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz, pénz.

Akkor egy akár évekig eltartó, konvencionális fegyverekkel vívott háborúban az oroszok vagy a nyugati tábor az esélyesebb? Az nyer, aki tovább és gyorsabban tudja pótolni a harctéri fegyverzetekben keletkezett veszteségeket. Kinek nagyobbak az esélyei erre?

Akármilyen kemény is lesz idén az európai tél, akárhányan küldik is vissza az oroszellenes szankciókat elítélő véleményüket a magyarországi nemzeti konzultáció alkalmával a 10 millió lakosból, sem az EU, sem az USA, sem a NATO nem fog változtatni a politikáján. Akkor sem, ha a nemzeti konzultáció szokás szerint a választ sugalló, együgyű kérdéseire adott válaszokra támaszkodva Orbán Viktor a feje tetejére áll.

Amit Orbán viszont biztosan el fog érni – és láthatóan feltartóztathatatlanul halad ebbe az irányba -, az csak az lesz, hogy Magyarország megint a vesztes oldalon ébred. A magyar lakosság pedig arra, hogy az ülepe kilóg a gatyájából, a keze pedig belelóg a bilibe. x

Zsebesi Zsolt

Hírdetés

Lelkileg és testileg megnyomorított társadalmat vezet egy erkölcsi hulla” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s