Kovács Béla a legismertebb oroszországi magyar munkavállaló (az óvodában hernyó volt a jele)

Júliusban 114 448 magyar állampolgár dolgozott hivatalosan Ausztriában – közel ezerrel több, mint júniusban. Az elmúlt egy évben 7894-gyel növekedett a magyar munkavállalók száma a szomszédos nyugat-európai országban – derül ki hivatalos osztrák adatokból. Ezzel szemben: valahogy nincsen hivatalos információ arról, hány magyar vállalt munkát Oroszországban.

Azt tudjuk, hogy legálisan a jobbikos Kovács Béla dolgozott (mint kém) Oroszországnak, amiről papírja van egy magyar bíróságtól, ahol is harmadfokon 5 évet kapott kémkedésért . Egy Orbán Viktor nevű ember neve is közszájon forog, aki ugyancsak Oroszország javára vállalt munkát, de az ő esetében még nem született jogerős ítélet, ami, ha lesz, aligha áll meg 5 évnél.

E két név mellett egy Szijjártó Péter nevű magyar állampolgárról közvetett forrásokból tudjuk, hogy Oroszországban vállalt munkát, amiért magas orosz kitüntetést, barátságért érdemérmet kapott, mégpedig személyesen Szergely Lavrov orosz külügyminisztertől. Valljuk be, ez így nem olyan rossz, de azért mégiscsak gyérnek tűnik az ausztriai 114 448 magyar munkavállalóhoz képest.

Az oroszországi szerény magyar munkavállalói jelenlét azonban átmeneti lehet. Erősen tartja magát a feltételezés, hogy az Oroszországban munkát vállaló Fidesz-elkötelezett magyar állampolgárok száma rövid időn belül ugrásszerűen emelkedni fog.

Vagy azért, mert eredményes szolgálataikért dácsát kapnak Moszkva környékén, alig néhány száz kilométerre az orosz fővárostól, vagy sikertelen erőfeszítéseik miatt néhány ezer kilométerrel távolabb jelölnek ki számukra lakhelyet, Szibériában.

Az aktuális helyzet az, hogy míg az illegális migráció a magyar társadalom jelentős hányada számára problémaként jelenik meg, addig az emigrációt, az ilyen Kovácsok, Orbánok, vagy Szijjártók áttelepülését Oroszországba magyarok milliói élnék meg inkább pozitív fejleményként.

Bár a Fidesz és híveinek örök és megbonthatatlan testvéri és baráti érzelmei Oroszországhoz minden kétséget kizáró tényként kezelendőek, nem alaptalan az a feltételezés, hogy az orbáni rezsim összeomlásakor a prominens fideszesek és a Fidesz éra fő kedvezményezettjei mégis inkább Hegyeshalom irányában, az M1-esen torlódást okozva hagyják majd el az országot.

Nehéz ma Fidesz-hívőnek lenni. Az ember, ha komolyan veszi Orbán Viktor retorikáját, tudathasadásos állapotba kerülhet. A magyar kormányfő szerint ugyanis az oroszellenes nyugati szankciók nyugaton okoznak energetikai válsághelyzetet, míg Oroszországot extra bevételekhez és soha nem látott profithoz segítik.

Ezért – most tessék figyelni – Orbán az oroszellenes szankciók beszüntetését követeli, minek következtében Moszkva több energiahordozót tudna Nyugat-Európának eladni, ami – bár alacsonyabb áron – összességében mégiscsak az oroszok bevételeit növelné.

Az most ne zavarjon senkit, hogy gázembargó még nincs érvényben az orosz földgázra, az csak azért nem jön Nyugat-Európába, mert az oroszok nem küldik. Brüsszel egyelőre az Oroszországtól vásárolt gáz árára szeretne egy plafont bevezetni, de Magyarország ezt is vehemensen ellenzi. 

Ha – ahogy Orbán állítja – az oroszellenes embargó a nyugatnak árt, az oroszoknak viszont kedvező, akkor Putyin szövetségeseként miért nem a szankciókat támogatja? Ha a szankciók Oroszország javára válnak, akkor Moszkva miért nem a nyugat-európai külügyminisztereket tünteti ki a barátság érdeméremmel a szankciók gondolatának támogatásáért, és miért Szijjártót, aki ellenzi azokat?

Orbán Viktor pénteken azt mondta, hogy Brüsszel becsapta az európai embereket a szankciókkal, és a döntés nem is volt demokratikus, mert nem kérdezték meg a 400 millió uniós polgárt.

Ezért ő most meg fog kérdezni a 10 millió magyarból vagy 2-3 milliót, hogy mi a véleményük az oroszellenes szankciókról, és ha szerintük a szankciók elhibázottak, a magyar kormány elvárja, hogy azokat az EU visszavonja. Mert ez így demokratikus. A visszatartott uniós támogatásért pedig nyilván késedelmi kamatot fog felszámolni a magyar kormány Brüsszelnek.

Valaki itt hazudik vagy csak hülyének néz néhány millió magyart, és azt hiszi, hogy 400 millió európait is annak nézhet. Az illető nem brüsszeli, hanem budapesti lakos.  Kis segítség a lassabban gondolkodó fideszeseknek: a személy gyakran előfordul a Karmelita kolostor környékén, és a neve úgy kezdődik, hogy Or, és úgy végződik, hogy bán. x

Zsebesi Zsolt

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s