Putyin túlvállalta magát. Az ukrán-orosz háborút Oroszország nem tudja megnyerni. Még ha sikerülne is elfoglalnia Ukrajnát, nem lesz képes megszállva tartani.

Valójában azonban nemigen tudja még elfoglalni sem az országot az Ukrajnának nyújtott nyugati pénzügyi és katonai támogatás miatt. Még úgy sem, hogy a NATO háborús félként közvetlenül nem avatkozik be.

Az orosz politika számára is lassan világossá válik, hogy ebből a háborúból ki kellene szállni, mielőtt a baj a jelenleginél sokkal nagyobb lesz. Putyin viszont nem tarthatja meg a hatalmát, ha nem nyeri meg a háborút.

Oroszország ugyaakkor elveszíti maradék nemzetközi jelentőségét és még meglévő kétes értékű szövetségeseit is, ha nem szabadul meg Putyintól, és főleg ha taktikai atomfegyverhez nyúl.

Az egyetlen észszerű megoldás orosz részről: Putyinra hárítani minden felelősséget, és eltávolítani a hatalomból. Azt követően fegyverszünetet kötni, és béketárgyalást kezdeni Ukrajnával.

Ahhoz a feltételhez kötve az orosz csapatok kivonását Ukrajnából, hogy az oroszok által elcsatolt területek visszatérésük után Ukrajnához széles körű autonómiát kapnak, amit a nyugati nagyhatalmak garantálnak, és ami egyben Ukrajna uniós tagságának is feltétele lenne.

A béketárgyalások során a nyugatnak ki kell erőszakolnia, hogy Oroszországban demokratikus fordulat következzen be. Ennek ellentételezése lenne, hogy Ukrajnát nem veszik fel a NATO-ba.

De csak abban az esetben nem, amennyiben Oroszországban egy nyugat-európai típusú demokratikus rendszer jön létre független, szabad sajtóval, demokratikus és szabad választásokkal, az emberi és a kisebbségi jogok tiszteletben betásával, működő demokratikus fékekkel és ellensúlyokkal.

Abban az esetben, ha ezek a feltételek megvalósulnak, továbbá Oroszország megállapodik Ukrajnával a háborús jóvátételről, az EU-nak jelentős anyagi és politikai támogatást kell nyújtania nemcsak Ukrajna újjáépítéséhez, de az új orosz rendszernek is az ország gyökeres gazdasági átalakításához, annak érdekében, hogy lehetővé váljon integrációja a világgazdaságba, hogy nyersanyagszállító és fegyverexportáló országból fejlett ipari országgá léphessen elő.

Az orosz konszolidációs folyamatban az Egyesült Államoknak fontos szerepe lenne az orosz nukleáris arzenállal kapcsolatos korábbi megállapodások újjáélesztésében, továbbá új megállapodások kidolgozásában.

Az orosz militarizmus és megalapozatlan nagyhatalmi törekvések korlátok közé szorítása érdekében az új orosz rendszert rá kell bírni, hogy rendezze és normalizálja kapcsolatait a vele határos országokkal, továbbá építsen ki konstruktív viszonyt a nemzetközi szervezetekkel, vállaljon aktív szerepet a globális biztonsági és egyéb kihívásokkal kapcsolatos nemzetközi erőfeszítésekben.

Amennyiben ez utópisztikusnak látszik és utópia is marad, abban az esetben a B terv nem lehet más, mint Oroszország jelentős meggyengítése, gazdasági és politikai szankciókkal zárvánnyá alakítása, nemzetközi katonai és egyéb szerepvállalásának megakadályozása, akár helyi háborúkkal, akár konvencionális, akár nukleáris eszközökkel. Utóbbival, ha Oroszország ilyen eszközök bevetésére tesz kísérletet.

A jelenlegi status quo fenntartása, de akár lehetővé tenni Moszkvának az arcvesztés nélküli kiszállást az Ukrajna elleni háborúból, Putyinnal vagy nélküle, kontraproduktív lenne, és csak időleges eredménnyel járna. Melegágya lenne a további konfliktusoknak.

Oroszország tartós integrálása nélkül a világgazdaságba és a nemzetközi biztonsági rendszerbe az Ukrajna lerohanásához hasonló helyzetek ismétlődése prognosztizálható. Az orosz katonai erőszak és következményeinek szőnyeg alá söprése precedens értékű lenne, munícióul szolgálhatna mások, mindenekelőtt Kína számára ahhoz, hogy Oroszországgal vagy nélküle a putyinihoz hasonló útra próbáljanak lépni. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s