A frissen megválasztott brit kormányfő első külpolitikai beszédében háborút üzent Kínának. Már korábban jelezte, hogy országa minden támogatást és még annál is többet nyújt Ukrajnának az Oroszország ellen folyó háborúban.

„A Balti-tenger melletti Stettintől az Adriai- tenger mentén fekvő Triesztig vasfüggöny ereszkedik le a kontinensre”, mondta 76 évvel ezelőtt az akkori brit kormányfő, Winston Churchill az Egyesült Államokbeli Fulton városában. Szokás ezt a beszédet a hidegháborút beharangozó szózatnak tekinteni.

Rishi Sunak jelenlegi brit kormányfő tegnapi beszéde szerint „az úgynevezett aranykornak vége, a naiv elképzeléssel együtt arról, hogy a kereskedelem automatikusan szociális és politikai reformokhoz vezet, mert Kína folyamatos kihívást jelent értékeinkkel és érdekeinkkel szemben. És ez a kihívás annál komolyabb, minél autoriterebb a kínai vezetés.”

Majd így folytatta: „Nem lehet figyelmen kívül hagyni Kína jelentőségét a nemzetközi gazdasági stabilitás, vagy a klímaváltozás kérdésében, de ennek ellenére Nagy-Britannia szövetségeseivel, az Egyesült Államokkal, Kanadával, Ausztráliával és Japánnal kész az erősödő kínai versenykihívást elfogadni, mert gazdasági képességeink fenntartása, de mindenekelőtt gazdasági biztonságunk forog kockán.”

A kérdés Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz: miért nem áll ki nyíltan és egyértelműen Moszkvával és Pekinggel szemben a saját szövetségesei oldalán? Miért képviseli ezek érdekeit, hamisan magyar érdekekre hivatkozva, nyugati szövetségeseivel szemben? Miért nem tart ki azon értékek mellett, amelyeket elfogadva hazánk az EU és a NATO tagországa lett?

Miért Oroszországgal és Kínával igyekszik erősíteni gazdasági és politikai kapcsolatait, amikor anyagi támogatásért az EU-nál kuncsorog? Miért folytat olyan kétkulacsos politikát, amely lényegében az EU és a NATO, a nyugat érdekeivel szembemenve ezek ellenfeleinek érdekeit szolgálja?

A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk: mert hagyjuk. x

Zsebesi Zsolt

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s