A jövőben a felsőfokú tanulmányok befejezését igazoló oklevél kiadásának törvényileg megkövetelt előfeltétele csak a sikeres záróvizsga. Magyarul: nem kell idegen nyelvi ismeret a diplomához – döntött Orbán Viktor.

Mennyivel jobb volna, ha e törvény értelmében a magyar kormányfő is csak egy nyelvet beszélne, a magyart. Kevesebb szörnyűséget tudna meg a világ róla. Ez azonban csak az ő esetében lenne előnyös hazája számára, mert minden más esetben hasznosabb, ha a tanult magyar valamilyen világnyelv ismeretében be tud kapcsolódni a nemzetközileg folyó intellektuális, szakmai eszmecserékbe.

Orbán Viktor Soros ösztöndíjjal megszerzett – hiányos – nyelvtudása is elég ahhoz, hogy saját szavaival kelthesse rossz hírünket a világban. Tényleg: mi a bánat értelme volna, hogy további tízezrek tehessék ugyanezt idegen nyelveken?

Talán jobb is nekünk, ha mások nem tudják meg – legalábbis nem magyar szájból –, hogy mekkora balfaszok is vagyunk szépséges magyar nyelvünk zárványába merevedve, minden, a világgal folytatható értelmes és hasznos párbeszéd lehetőségétől megfosztva.

Most azon ne keseregjünk, hogy mire megy bárki, szakmai, elméleti tudással, ha azt nem képes folyamatosan a nemzetközi tudományos és szakmai térben frissíteni, esetleg az ottani egyetemes tudáshoz a maga ismereteivel mások számára hozzáférhető nyelven hozzájárulni! Miként nevezheti magát bárki felső fokú képzettségűnek, ha csak a saját anyanyelvére korlátozott információkra tud támaszkodni?

Magyar anyanyelvű diplomásokról beszélek. Egy angol, egy kanadai, pláne egy amerikai szakember, kutató, tudós az angol nyelvű tudományos folyóiratok passzív és aktív felhasználójaként helyzeti, nyelvi előnyben van egy alig több mint 10 millió ember beszélte nyelven kommunikálóval szemben. Aki ennek történelmi jelentőségű hátrányát nem érti, és ellene nem tesz, bár tehetne, hazaárulást követ el.

A hazaárulás nagy szó, de a csak magyarul tudó értelmiségi lét elismerése és annak állami legitimálása másnak nem nevezhető. A nyelvi bezártság támogatása nagyobb tolvajlás, nagyobb bűn a magyarság ellen, mint az, hogy minden versenytárgyalást Mészáros Lőrinc nyer.

Nem vigasz a jövő magyar értelmisége számára, hogy együgyű, ámde kőgazdag Lőrinceink nemcsak angolul, németül, franciául vagy spanyolul nem értenek, de anyanyelvüket is törik. x

Zsebesi Zsolt

Hírdetés

Nyelvében él (hal) a nemzet” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. +A legteljesebben egyetértek Önnel. Mielött elolvastam volna, pontosan ez jutott eszembe. Meg hogy ne má’ eszébe jusson egy egyetemet végzettnek, hogy elmenjen innen. Ezzel alaposan leértékelték a magyar értelmiséget, nemzetközi viszonylatban labdába sem fognak tudni rugni azok, akik boldogok lesznek, hogy nem kell tanulni. Ezzel IS elkövette a magyar kormány az egyik leghatásossabb hazaárulást. Mert nekem az a szomorú feltevésem van, hacsak nem történek valam csoda, hogy 30-40 év múlva ez az ország kb két megyényi zömmel rabszolgasorban élő, de legalábbis műveletlen, tahulatlan népességből áll majd, mert akinek maradt egy akármilyen kis lehetősége, elhúz innen. Tragikus. /88 éves, mondjuk úgy, sok mindent át és túlélt első generációs értelmiségi vagyok. Ezt azért mondom el Önnek, hogy nem a levegőbe beszélek./

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s