A magyar kormányfő kárörvendő szellemeskedéssel fogadta, hogy az őt erkölcsből leckéztető Európai Parlament egyik alelnöke korrupciós botrányba keveredett. Kizárólag Orbán reagált a szégyenletes esetre így, csak neki nem jutott eszébe felháborodni, megdöbbenni, esetleg elítélni az uniós szintű korrupciót.

Helyette azt üzente a világnak primitív bejegyzésével a Twitteren, hogy lám-lám, ti is loptok, nem csak én, hát mit hőbörögtök? Ezzel nagy nyilvánosság előtt ismerte be, hogy maga is korrupt.

Az EU parlamentjének elnöke, Roberta Metsola keményen fogalmazott az ügy kapcsán: „támadás érte az európai demokráciát”, és „dühének, mélységes csalódottságának” adott hangot. „Ezt nem lehet büntetlenül megúszni… semmit nem fogunk elkendőzni”.

Hasonlóan nyilvánult meg valamennyi európai politikai vezető. Eva Kaili, az Európai Parlament korrupcióval gyanúsított görög származású alelnöke már előzetes letartóztatásban van, vagyonát zárolták.

Ezzel szemben a magyar kormányfő még mindig szabadlábon szellemeskedik. Bűntársai szintén nem ülnek még. Korrupcióval szerzett vagyona strómanjai kezelésében óráról órára milliókkal gyarapszik.

A bűnüldözéssel megbízott legfőbb ügyészünknek, Polt Péternek ugyanis eszébe se jut bűncselekményt látni a magyar politikai elit mérhetetlen harácsolásában, az állami pénzeknek a magyar kormányfő vagy a hozzá közelállók zsebébe vándorlásában. Hogyan is tehetné, hiszen Orbán Viktor kezéből eszik.

Amennyire csak gyenge párhuzam vonható Eva Kaili korrumpálása és Orbán államilag támogatott, a fél ország jószágaira kiterjedő, több tízezer magyar állami és politikai vezetőt érintő korrupciója között, annyira erősen és világosan látszik az éles és elvi eltérés a magyar és a belga bűnüldözők fellépésében.

Brüsszelben – ha fény derül egy politikusi korrupcióra – az ügyészség nem csak piti másodhegedűsöket lök oda az igazságszolgáltatás lába elé. Ott a főkolomposok kerülnek lakat alá. Magyarországon a legfőbb ügyész hivatásszerűen és gátlástalanul falaz kenyéradó gazdájának, Orbán Viktornak, aki büntetlenül követhet el bármit. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s