Orbán harca Brüsszel ellen eddig teljes vereséggel végződött. Vannak, akik szerint sikerült részleges engedményeket kizsarolnia. Ez olyan, mintha valaki kártyán elveszítette volna a házát, de miután azzal fenyegetőzött, hogy felgyújtja, kompromisszumként a nyertes inkább megengedte, hogy elvihesse belőle a drága öltönyeit és a kedvenc golfütőjét.

Másképpen: a magyar kormányfő Brüsszelbe helybe ment a pofonokért, amiket meg is kapott, és most győzelemnek állítja be, hogy csak tízszer vágták szájba, pedig korábban azt ígérték, hogy egy tucat maflással jöhet haza.

Az EU hivatalos magyarázata szerint Orbán az uniós pénzek felszabadítása elé állított feltételek részbeni teljesítésének elismeréseként a visszatartott 7,5 milliárd eurós összeg 16 százalékát mégis megkaphatja. Ezt úgy is lehet értelmezni, hogy a magyar kormány intézkedéseinek, törvénymódosításainak 84 százaléka semmit sem ért, vagy, pozitívan megfogalmazva, 16 százalékuk megfelelő volt.

A következő napok szórakoztató műsora lesz, miként fogják a lakájsajtó túlbuzgó bérmunkásai és a hivatásos politikus-hazudozók győzelemmé retusálni a milliárdos brüsszeli vereséget. Egy biztos, tele a nadrág. Orbán a hétfői fényes diadal után, kedden már bejelentette: januártól 15 százalékos nyugdíjemelés lesz.

Lássuk, hogyan látja a történteket a német sajtóban az n-tv hírportál.

Alább az írás magyar fordítása:

Az EU megállapodott Magyarországgal


Magyarország és az EU egy hónapja tartó vitájában megszületett az egyezség. Az EU-államok többsége kitartott amellett, hogy az európai közösségi költségvetésből Magyarországnak szánt többmilliárdos kifizetés befagyasztva maradjon. Egy az EU Bizottság által javasolt kisebb összeget azonban felszabadítanak. (7,5 milliárdból 1,2 milliárd kifizetésre kerülhet. A szerk.)

E példátlan fellépés hátterében az az aggodalom húzódik meg, hogy Magyarországon a korrupcióellenes intézkedések elégtelensége miatt nem megfelelően használják fel az uniós forrásokat. Az Európai Bizottság a tervezett mintegy 7,5 milliárd eurós támogatás befagyasztását javasolta mindaddig, amíg Orbán Viktor jobboldali kormánya maradéktalanul be nem váltja a jogállamiság betartására tett ígéreteit. Ezt az összeget most 6,3 milliárd euróra csökkentették.

Ez annak elismerése, hogy Magyarország már végrehajtott néhány szükséges intézkedést. A javaslat végleges elfogadásához minősített többségre, azaz 27 államból 15-re van szükség. Ezeknek együtt az EU teljes lakosságának legalább 65 százalékát kell képviselniük. Diplomaták szerint ez a feltétel az Állandó Képviselők Bizottságában létrejött megállapodást követően teljesül, és most már a csütörtöki EU-csúcs előtt az egyezséget csak írásba kell foglalni. Alexander Schallenberg, Ausztria néppárti (ÖVP) külügyminisztere hétfőn az EU külügyminiszterei előtt hangsúlyozta, Ausztria követni fogja a Bizottság ajánlásait.

Miután a Bizottság a Magyarország számára elkülönített finanszírozás befagyasztását javasolta, Budapest tiltakozásul blokkolta az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós segélycsomagot, valamint a vállalatok globális minimumadókulcsát. Hétfőn este most mindkettőről egyhangú döntés született, amint azt a Tanács cseh elnöksége bejelentette.

A döntést nem egyértelműen értékelik: a Politico magazin Orbán “győzelmeként” minősítette, miután a magyar kormányfő többször fenyegetőzött a vétó alkalmazásával, mert az uniós szabályok számos területen egyhangú döntést követelnek.

Ugyanakkor az EU Tanácsa minden eddiginél keményebb kitartást tanúsított Orbán de facto zsarolási kísérleteivel szemben, és a visszatartott milliárdokra támaszkodva még mindig kézben tartja, ami valószínűleg az egyetlen hatékony fegyver Orbán ellen: a pénz. Magyarország gazdaságilag lepusztult állapotban van, Orbán pedig legalább középtávon EU-segélyektől függ, ha hatalmon akar maradni.


Az EU már korábban korlátozta Magyarország zsarolási potenciáját. Ugyanis már szombaton – Magyarország nélkül is – megállapodás született az Ukrajnának szánt segélycsomagról. A cseh elnökség javasolta megoldás az volt, hogy Magyarország vétója esetén a hitelek garanciáit az eredeti tervekkel szemben nem az uniós költségvetés nyújtja, hanem az uniós államok. Ez az eljárás egyértelmű repedéseket mutatott volna a külvilág felé az EU egységén. Most Magyarország beleegyezésével ez elkerülhetővé vált.

Orbán vétópolitikájával céljainak megfelelő döntésre akarta kényszeríteni az EU-t


A tagországok állandó képviselőinek ülésén ezzel szemben további követelményeket fogalmaztak meg az uniós pénzek kifizetéséhez. Elfogadták viszont a Bizottság javaslatát, hogy az EU koronavírus-segélyének Magyarország által tervezett felhasználását hagyják jóvá. Ugyanakkor előírják, hogy az 5,8 milliárd eurós összeget 2026-ig kell kifizetni, de csak akkor, ha mind a 27, feltételül szabott uniós követelés teljesül. Ide tartoznak a jogállami eljárásban megfogalmazottak is.


A megállapodás sürgető volt. Az uniós országoknak december 19-ig kellett dönteniük arról, hogy zárolni kell-e a Magyarországnak szánt uniós forrásokat. Erősödött a tagországok nyomása a megállapodás létrejöttére, különösen Németország részéről, amely kilátásba helyezte, hogy ennek hiányában megakadályozza a magyar uniós koronavírus-segély felhasználási tervének jóváhagyását. Emiatt az abban rendelkezésre álló 5,8 milliárd eurós keret 70 százaléka az év végén elveszett volna.

Az osztrák EP-képviselők üdvözölték a megegyezést. Az SPÖ-t (az Osztrák Szocialista Pártot) képviselő Theresa Muigg “történelmi lépésről” beszélt egy TV-adásban. “Ezzel a döntéssel világossá tesszük, hogy nem fogjuk tovább tűrni Orbán veszélyes játékát, és semmiképpen sem akarunk segíteni annak finanszírozásában.”

Monika Vana (Zöldek) “örömtelinek” nevezte, hogy a Magyarországnak szánt források nagy része továbbra is befagyasztva marad, bár “Orbán Viktor zsarolása ennek ellenére legalább részben sikeres volt – elvégre az összeg egy részét felszabadították” – mondta Vana, aki az üggyel kapcsolatban megismételte az egyhangúság elvének felszámolására tett korábbi javaslatát. “Ez az egyetlen módja annak, hogy a jövőben megakadályozzuk az egyes tagországok zsarolási kísérleteit.” x

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s