Az orosz elnök jelentős nyugdíj- és minimálbér-emelést ígér jövőre, miközben a legtöbb pénzt, a költségvetési kiadások egyharmadát a hadseregnek szánja, az Ukrajna elleni háborúra akarja költeni. Putyinra is érvényes nagyanyám örökbecsűje: „A jövő évet még meg kell érni”!

A töménytelen pénzt a katonák nagyrészt Ukrajnában embertelenül és gyorsan el fogják lövöldözni. Putyin szerint ez a dolguk, és egyébként is a hadseregnél van a legjobb helyen az orosz adófizetők pénze, ahol azt Ukrajna romba döntésére használják Oroszország építése helyett.

Az sem meglepő – és nem csak hadban álló országokra jellemző (lásd Magyarország) –, hogy Putyin a háborúzáshoz szükséges többletforrásokat az oktatástól és az egészségügytől tervezi elvonni. Bár volt olyan javaslat, hogy a kőgazdag orosz oligarchákat kellene a kasszához szólítani, de ebben a nyugat gyorsabbnak bizonyult.

Tekintettel arra, hogy a háború kimenetele jelentős részt pénz kérdése, Moszkva nem áll jól, mivel az ukrán hadsereg mögött az USA és az EU gazdasága áll, amelyekből csak az amerikai is alaposan ráver az oroszra, a maga 21 billió dolláros GDP-jével az orosz 1,7 billióssal szemben, miközben az amerikainál is nagyobb az EU tagországok összesített hazai összterméke.

Nem beszélve a futottak még kategóriában induló Japánról, Kanadáról vagy éppen Nagy-Britanniáról, melyek a 7 legnagyobb gazdasági erővel rendelkező országok G7 nevű csoportjához tartoznak az Egyesült Államok, Németország, Franciaország és Olaszország társaságában.

A fentiekhez képest nem olyan egyértelmű, hogy Orbán másolja-e Putyint, vagy Putyin Orbánt. Egy biztos: a most bejelentett orosz kormányzati intézkedéseket a magyar kormányfő jóval korábban bevezette saját országában, mégpedig anélkül, hogy bárkivel háborúba keveredett volna, és hadat is csak Brüsszelnek üzent. Nagyjából olyan esélyekkel, mint Putyin Ukrajnában, mert az egész nyugati világgal kerültek szembe mindketten.

A jól csengő 15 százalékos magyar nyugdíjemelés és az ugyanilyen minimálbér-emelés mintájára a „tele a nadrág” fedőnév alatt indított hangulatjavító programot másolva Putyin is megemelte a lakásépítések támogatására szánt kormányzati kamattámogatást, bár ebben lényegesen bátortalanabbnak bizonyult Orbánnál, mert az ottani kamatmoratórium költségeit az orosz büdzsé állja, nem hárították a pénzintézetekre. Talán nem véletlen, hiszen azok amúgy is komoly bajban vannak a nyugati szankciók miatt.

Minden vitán felül áll azonban, hogy Putyin lényegesen előrébb áll országa gazdaságának tönkretételében Orbánnál. Az orosz GDP ugyanis már az idén 2,5 százalékkal zsugorodik, vagyis a recesszió, amit nálunk csak 2023-ra prognosztizálnak, az oroszokhoz már megérkezett. Mégpedig annak ellenére, hogy Orbán Viktor hősies harcot vívott az oroszellenes nyugati gazdasági szankciók ellen.

Jövőre a küzdelem helyszíne Magyarország lesz. Itt kell majd megmutatni, hogy ki a legény a gáton. És nem arra kíváncsi a nagyérdemű, hogy Gyurcsány vagy Orbán hazudott-e nagyobbakat, vagy hogy a szocik vagy a Fidesz lopott-e többet, hanem arra, ki vezeti ki az országot történelme egyik legkeményebb társadalmi-szociális válságából, a szinte teljes nemzetközi elszigeteltségéből.

A pesszimista forgatókönyv: sem Orbán, sem Gyurcsány. Az optimisták úgy vélik, meg sem született, aki Magyarország talpra állítására képes lesz. A realisták úgy látják, hogy újabb ezer évet kell várnunk, hogy olyan esélyt kapjunk, amit most megpróbálunk elcseszni.

Addig viszont – a Hanság lecsapolása és a folyószabályozások miatt – az országban megmaradó egy-két millió ember a láp helyett valahogy majd kibírja a duzzadó gazdasági, politikai és erkölcsi mocsarainkban meglapulva. x

Zsebesi Zsolt

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s