Amennyiben igaz, és miért ne lenne, az Montecuccoli híres mondása, miszerint a háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz és pénz, akkor az oroszok nem állnak jól.

Állítsunk szembe egymással két fontos számot. Oroszország idén mintegy 100 milliárd dollárt költött az Ukrajna elleni háborúra. Az Egyesült Államok szenátusa 45 milliárd dollárt hagyott jóvá a most folyó költségvetési évre Ukrajna katonai támogatására.

Az Egyesült Államok szenátusa tegnap jóváhagyta a folyó költségvetési év (2022. október 1. és 2023. szeptember 30. között) katonai kiadásait, amelyek teljes összege 1,7 billió dollár. Ez megegyezik Oroszország nemzeti össztermékével, az orosz GDP-vel.

A szenátus döntése szerint a védelmi minisztérium a kiadásaira 858 milliárdot kap, szemben a tavalyi 740 milliárd dollárral, ami mintegy 14 százalékos növekedést jelent. Pontosan 44,9 milliárdot Ukrajna támogatására irányoztak elő.

Az amerikai védelmi minisztérium költségvetése, a maga 858 milliárdjával, nagyobb, mint a rangsorban utána következő 9 ország, köztük az 5. helyen álló Oroszország együttes katonai célú költése.

2021-ben az orosz költségvetés bevétele 340 milliárd dollár volt. Amennyiben helyes a Forbes magazin becslése és Moszkva valóban mintegy 100 milliárd dollárt költhetett az Ukrajna elleni háborúra, akkor ez az orosz költségvetés tavalyi bevételeinek mintegy harmadát jelenti. Oroszország nem áll jól. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s