A NER-Magyarország diplomáciai gyakorlata egyszer még egyetemi tananyag lesz. Mint elrettentő példa.

Felszólítjuk Szlovákia külügyminiszterét, Rastislav Káčert, hogy tisztelettel beszéljen a magyarokról! Ismert, hogy Káčer külügyminiszter csak akkor érzi jól magát, ha rendszeresen minősíthetetlen stílusban beszél a magyar miniszterelnökről”– írja facebook oldalán Menczel Tamás, a magyar külügyminisztérium államtitkára.

Ez egy diplomata szájából nagyjából úgy hangzik, mint amikor a sarki kocsmában a csapos a vendégekre ripakodik, hogy – Szépen beszéljetek, a kurva anyátokat!

Pedig a szlovák külügyminiszter, Rastislav Káčer csak annyit mondott, hogy „Magyarország nem nyugati típusú demokrácia. Én ezt így látom, és nagyon sajnálom, de ez az egyetlen ország az Európai Unióban, amely nem teljes értékű nyugati típusú demokrácia. Az Európai Parlament és az Európai Bizottság többségi véleménye is ezt tükrözi. Ezzel azok a kollégáim is egyetértenek, akikkel beszélgetek” .

Magyarul: Káčer egyszerűen megerősítette azt, amit Orbán Viktor már évek óta hirdet: hogy mi nem vagyunk a nyugati demokráciák értékeinek és toposzainak követői, mi illiberális demokrácia vagyunk, ami inkább a keleti, az orosz és a kínai modellt tartja a jövő útjának. Miért kell azon megsértődni, hogy a szlovák miniszter megerősíti, amit Orbán is terjeszt, és Káčer szerint az unió többi tagországa is világosan látja a nyugati értékek megtagadására irányuló törekvésünket, mi több, sikeresnek is tartja azt?

Azonban emlékeztetnünk kell Szlovákia külügyminiszterét arra, hogy Orbán Viktort a magyar emberek rekordtámogatottsággal választották meg, immár egymás után negyedszer.”

Vagyis én itt azt csinálok, amit akarok, tetszik is ez a szövetségeseimnek, szomszédaimnak vagy sem, ugyanis – pont mint Vlagyimir Putyint – engem is nagy többséggel választottak meg az orosz viszonyokra hajazó demokratikus választásokon. És én ennek ellenére sem támadtam meg még Ukrajnát, pedig igény az lenne rá.

Majd így folytatja az államtitkár úr:

A magyarok döntését még Szlovákia külügyminiszterének is tiszteletben kell tartania.”

Ugye pont úgy, ahogy a magyar külügyminiszter, vétók és egyéb tisztességtelen zsarolások sorozatával tiszteletben tartja 26 uniós tagország döntéseit. Amelyeknek kormányait mintegy 400 millió választó többsége hatalmazta fel, a magyartól eltérő – mert tisztességes, demokratikus választásokon – arra, hogy őket képviseljék, és ezt is teszik.

Menczel Tamás szerényen arra emlékeztet, hogy „Orbán Viktor békepárti és szankcióellenes, a magyarok a migráció és a koronavírus után a jelenlegi válság kezelését is rá bízták”.

Én a helyében nem lennék ilyen szerény. Már az említett három válság létrehozását is Orbánra bízták a választói, és élt is a bizalmukkal. Európában példátlanul felelőtlen és tisztességtelen, mert az állami pénzek lenyúlásától bűzlő módon kezelte, és Brüsszel-ellenes propaganda eszközévé tette a pandémiát. Igazi antikeresztényként és rasszista neonáciként menedzselte a migrációs válságot. Az orosz-ukrán háborút viszont zseniálisan használta fel a saját céljaira, hogy a háborúra és az oroszellenes szankciókra kenhesse elhibázott gazdaságpolitikáját, így kendőzze el a felelősségét a rekord magyar inflációért.

Végezetül:

Ez az a stabilitás, ami Szlovákiára nem kimondottan jellemző.

Káčer külügyminiszter is talán hasznosabban tenné, ha a saját országával foglalkozna, amely folyamatosan kormányválságban van.”

Igen. Pont ezt mondta a szlovák külügyminiszter is, hogy tudniillik a magyar rendszer nem nyugati demokratikus rendszer. Azoknak ugyanis nem ismérve a Magyarországra és Oroszországra jellemző stabil autokrata uralkodó végtelenített kormányzása, ott ugyanis jönnek-mennek a kormányok, mégpedig a választók akaratából, nem Orbánok és Putyinok intésére.

Menczel azt mondja, hogy Szlovákia folyamatos kormányválságban van, pedig egy ország nem lehet kormányválságban, kormányválságban csak kormányok vannak – drága Menczel államtitkár úr, ezt önnek is tudnia kellene -, és ha azt nem oldják meg, akkor új kormány vagy kormányok jönnek.

Mégpedig azért jönnek-mennek a kormányok, hogy ne az ország kerüljön válságba, mondjuk pont azért, mert olyan stabil kormányuk és vezetőjük van, mint például a rendkívül sikeres, országát éppen a nyugati világtól elszakító, tönkre háborúzó és a világ jelentős részének ellenségévé tevő Vlagyimir Putyin, vagy a nála alig sikertelenebb, békepárti Orbán Viktor, aki csak kizárólag a szomszédaival és szövetségeseivel, vagyis csak a fél világgal áll fasírtban.

Szijjártó miniszternek üzenem néhány még meg nem hülyített, ezért nem igazi magyar nevében: Miniszter Úr! Jó lenne – mint kedvenc sportjában, a fociban – már a kezdő rúgás előtt tisztában lenni azzal, hogy milyen mezben és ki ellen játszunk. x

Zsebesi Zsolt

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s