Még az egykori Szovjetunió idején lerakott, az impotens nyugati nagyhatalmak gazdasági érdekeik miatt, a szép lelkű európai értelmiség által inkubátorban nevelt petéből kelt ki, majd alig néhány évtized után bebábozódott a szürke kis KGB-ügynök, hogy vadászgép szárnyán szállva az égen, és lánctalpakon mászva hernyóként a porban összerondítsa és szétrágja, amit a civilizált világ évszázadok véres harcaiban vívott ki, a polgári demokráciát, ami enyhén szólva nem tökéletes, mert sem szaporítani nem igazán alkalmas, sem magát megvédeni nem képes.

Putyin, mert így hívják a magát orosz medvének mutatni akaró hernyó-lepkét, immár minden szomszédját rettegésben tartja, sokukat már maga alá is gyűrte. Ennek ellenére a nyugat betegesen keresi a kapcsolódási pontokat hozzá, bár Putyin magasról tesz minderre, és ujjacskájával a nukleáris indítógombot babrálva tartja sakkban a nála többszörös gazdasági és katonai erővel rendelkező nyugati világot. Teheti, mert annak esze ágában sincs saját embereit harcba küldeni a saját népei védelmében, ha talál minderre alkalmas dublőrt, jelen esetben az ukrán népet.

Talán a Fidesz-szavazókon kívül szinte mindenki számára világossá vált mára, hogy minden mindennel összefügg, nincsenek regionális ügyek és nemzetállami kompetenciák, mert csak globális pénzpiac, globális termelés, globális biztonság, globális környezetvédelem és klímapolitika létezik, mondjanak is erről bármit a Trump, Erdogan vagy Orbán szintű nemzeti zsenik. Egymással szemben előnyre csak úgy lehet szert tenni, ha a közös ügy szenved kárt, az emberiség közös ügye, ami mára a fennmaradásra egyszerűsödött le.

Nincs jelentősége, hogy mi történik az egyes – Orbán Viktor által nemzetállamnak nevezett – országokban, amelyek már régen nem nemzetállamok, mert csak annak van jelentősége, hogy miként alakul a viszonyuk egymáshoz és a közös megoldandó feladatokhoz, amelyeket csak együttműködéssel, egymás érdekeinek tiszteletben tartásával lehet megoldani, feltéve ha azt akarjuk, hogy a hétmilliárd ember életben maradjon, és a földet ne húzza ki a lábuk alól semmilyen idióta ideológia vagy maga a kapitalista világrend.

Putyinért az egész világ felelősséggel tartozik, mindannyian hozzátettük a magunkét ahhoz, hogy a kis hernyó gyönyörű lepkének érezhesse magát, és küldetést kreáljon önmaga számára, hogy jogot formálhasson emberi életek tömeges kioltására saját beteges víziója megvalósítása érdekében. Nincs geopolitika és nincs nagyhatalmi játszadozás. Van 7 milliárd ember, akikért felelősséget kellene vállalnia végre valakinek, nem Putyinoknak, Trumpoknak, Erdoganoknak és nem Orbánoknak.

A felelősség az ukrán emberek életéért, azok életéért, akik ma éjszaka halnak meg fiatalon a harcokban, vagy civilként, amikor a saját lakásukban bombázzák őket át a másvilágra, de azokért a fiatal orosz katonákért is, akiknek még élni sem maradt idejük, úgy halnak meg, hogy nem is voltak, mert feláldozták őket is egy meghasonlott tévelygő és társai beteges víziójáért. Értelmetlen geopolitikáért, nagyhatalmi játszmákért, amelyeket nemcsak nagy tétekben, dollármilliárdokban, de embermilliók életével szórakozva játszanak beteg elmék és deviáns lelkek.

A Putyin nevű hernyó-lepke most éppen saját országát teszi tönkre azzal, hogy rommá lövi a szomszédos Ukrajnát, ahol pont olyan fehér emberek, szlávok, oroszok élnek, mint akik a másvilágra küldik őket, tisztán biztonságpolitikai megfontolásból, legalábbis ezt hazudva, hiszen, ha Oroszország számára Ukrajna akkora veszélyt jelentene, mint amekkorát nem jelent, akkor nem megtámadni kellett volna, hanem jóba lenni vele.

Ha Putyin mindenképpen be akar kerülni a Guinness rekordok könyvébe, akkor akár már most abbahagyhatja Ukrajna lerohanását, mert már eddig méltán pályázhat az Oroszországnak legtöbbet ártó orosz vezető címére. Amit sem Európa, sem az Egyesült Államok eddig nem tudott elérni, vagyis Oroszország teljes elszigetelését és gazdasági, politikai és ezen keresztül katonai tönkretételét, az alig 6 nap alatt Putyinnak sikerült. És még valami kiderült: az orosz medve sem nem olyan veszélyes, sem nem olyan nagy, mint amilyennek eddig mutatta magát.

Oroszország egy nagy Patyomkin-falu. Az atomfegyvereivel együtt is. Jó lenne, ha valaki egyszer a büdös életben végre rávenné a hernyó-lepke játékost, hogy terítse ki a lapjait. Nem egy ember kezében vannak az orosz nukleáris fegyverek, és nem öngyilkos, elmebeteg idióta Oroszországban sem mindenki, még a legfelsőbb politikai vezetés, de az oligarchák sem. Azt hinni, hogy az orosz vezetés, bármilyen Putyin is tartja a gyeplőt, a valóságtól elrugaszkodott barmok gyülekezete, az nagy tévedés.

Viszont, ha mégis, akkor essünk túl rajta, mégpedig úgy, hogy mi mondjuk meg, mikor és hogyan. Mert ha elhisszük, hogy Putyin kész lenne bevetni az atomarzenálját, ha Ukrajnából kiveri a NATO, akkor ne számítsunk semmi jóra az elkövetkező évtizedekben, mert akkor kicsit később, de nyilvánvaló lesz, hogy csak erőt lehet az erő ellen felvonultatni. Hacsak, hacsak az orosz nép, amely annyiszor bizonyította már, hogy többet ér a vezetőinél, nem áll a sarkára, és nem dönt úgy, hogy a vetélkedőben – mondjuk – a Putyin nevű versenyző cseréljen helyet a Navalnij nevűvel.

A putyini Oroszország olyan slamasztikában van, amelyből kiengedni nem szabad. Be kell szorítani oda, ahová saját magát manőverezte. Minden tárgyalás, kompromisszum, a Krím, Kelet-Ukrajna vagy egész Ukrajna, vagy akármi más feláldozása egy átmeneti békéért, egy elvtelen kompromisszum érdekében csak és kizárólag Putyin és a hozzá hasonlók céljait szolgálja, őket erősíti, és az ő politikájukat igazolja. 2022-ben erőt, eltökéltséget és elvi álláspontot kellene képviselni fegyveresen is, azt, amire a jelenlegi nyugati világ vezetése mindeddig bátortalannak bizonyult. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s