Az osztrák közszolgálati rádió és televízió, az ORF tíz hónap alatt 95 millió eurót gyűjtött össze Ukrajna lakóinak megsegítésére a „Szomszéd bajban van” nevű akciójukban, amit idén február 24-én, azaz Ukrajna megtámadásának napján indítottak el.

Azóta az ORF minden csatornáján, rádióban és televízióban naponta hangzik el a felhívás a „szomszéd” támogatására, amely tíz hónap alatt mintegy 600 ezer ukrán számára jelentett kisebb-nagyobb segítséget.

A mintegy 38 milliárd forintnak megfelelő összeg úgy jött össze, hogy a lakosság több mint 45 millió eurós adományához ugyanennyit tett hozzá az osztrák kormány. Így vált lehetővé, hogy Ukrajna mellett a Lengyelországba, Romániába és Moldáviába menekült ukránok is segítséget kaphassanak.

A kényes helyzetben lévő, mert valóban semleges státuszú, nem NATO tagország Ausztria tehát érzékenyebbnek bizonyult a magyar lakosságnál és a magyar kormánynál. Bizonyságát adták annak, hogy tisztában vannak, ki az agresszor és ki a megtámadott áldozat az orosz-ukrán háborúban, ki az, akinek szolidaritás és humanitárius segítség jár.

Magyarország kormányfője nemcsak fegyvert nem szállít a többi szomszédos NATO tagországtól eltérően Ukrajnának, nemcsak nem enged át a területén ilyen szállítmányokat, de volt arca ahhoz, hogy olyan béketárgyalásokat követeljen Moszkva és Kijev között, amelyen tárgyalóasztalnál döntenének Ukrajna létjososultságáról.

Az osztrák segélyhez jutott hatszázezer ukrán a háború után is emlékezni fog az osztrák segítségre, ahogyan nagyjából negyvenöt millió ukrán sem fogja elfelejteni Orbán Viktor farizeus „béketörekvését”, azt, hogy a magyar kormány nem állt ki országuk függetlensége mellett, sőt valójában Ukrajna kapitulációja mellett tört lándzsát.

Orbán Viktor az oroszok támogatásával nagy kárt okozott az Ukrajnában élő magyar kisebbségnek, akinek a védelmére hivatkozva akadályozta éveken át Ukrajna NATO-partneri státuszának létrejöttét. Magyarország vezetőjeként a legtöbbet tett azért, hogy az ukrajnai magyarok elfogadottsága és érdekképviseleti ereje a nulla közeli szintre süllyedjen a szomszédos országban.

A magyar kormány azzal, hogy látványosan az ukrajnai magyaroknak szánja a humanitárius segítséget, élezi az ellentétet a magyar kisebbség és az ukránok között. Miközben a világ vezető államai, Európa nagyhatalmai dollármilliárdnyi orosz oligarchavagyont fagyasztottak be Moszkva ukrajnai inváziója miatt, a magyar kormány semmi ilyesmire nem szánta rá magát, sőt orosz oligarcháknak és orosz oligarchavagyonoknak nyújt menedéket.

Miközben Finnország Ukrajna megtámadására hivatkozva elállt egy orosz atomerőmű létesítésétől, és Svédországgal közösen NATO-tagságért folyamodott, addig Magyarország görcsösen kitart a paksi atomerőmű orosz fejlesztése mellett, orosz részvétellel és irányítással.

Törökország mellett az utolsó NATO-tagországként csak jövőre tervezi jóváhagyni a finn és a svéd csatlakozást a NATO-hoz. Ankarához hasonlóan zsarolásra akarja felhasználni a ratifikáció lebegtetését. x

Zsebesi Zsolt

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s